CăutareAvansată

Condusul in Romania

Regulile de circulaţie din România

Cea mai simplă cale este călătoria cu maşina sau autocarul şi o mare majoritate, peste 60% din turiştii străini folosesc aceste mijloace de transport. Volanul este pe partea stângă şi permisele de conducere europene sunt recunoscute de poliţie. Pentru americani, sunt suficiente paşaportul şi un permis de conducere pentru SUA valabil, pentru închirierea unei maşini. Dacă conduceţi propria maşină trebuie să achiziţionaţi un abţibild cu taxa de drum („Rovinieta”), de la graniţă sau de la cea mai apropiată staţie de benzină. Lipsa acesteia aduce după sine o amendă serioasă.

Trebuie să ştiţi că poliţia română a achiziţionat recent radare foarte moderne pentru prinderea şoferilor care iau viteză. Limitele de viteză sunt, în general, între 100 km/h în afara localităţii şi 50 km/h în localitate.

Poliţia română este foarte strictă privind condusul sub influenţa alcoolului – controalele sunt foarte frecvente – şi, de fapt, orice cantitate de alcool este interzisă. Dacă sunteţi implicat într-un accident de maşină în timp ce şofaţi şi accidentul are victime omeneşti, trebuie să opriţi şi să aşteptaţi poliţia rutieră. Dacă plecaţi de la locul accidentului se consideră fugă de la locul accidentului. Accidentele mai simple, fără victime, pot fi soluţionate între dvs. şi toate părţile implicate, la o secţie de poliţie, la care trebuie să mergeţi şi să daţi o declaraţie, dar dacă aveţi îndoieli, mai bine sunaţi la 112 (Serviciile de urgenţă) şi cereţi îndrumări.

În majoritatea cazurilor, după un accident, este obligatorie prelevarea unei mostre de sânge pentru a stabili dacă şoferii au consumat alcool. Refuzul de a vă supune acestui test va avea ca rezultat luarea dvs. în arest, mai mult ca sigur - de obicei, pedeapsa e mai mare decât cea pentru şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Tipuri de drumuri

Autostrăzi

Limita de viteză pe autostradă este de 130 km/h.

Drumuri expres

Singurul drum expres finalizat are 60 km lungime, între Bucureşti - Giurgiu. Este pe cale să crească la standardul de autostradă 

Limita de viteză pe drumurile expres este de 100 km/h.

Drumuri naţionale

În lipsa autostrăzilor, drumurile naţionale rămân cel mai important element al sistemului de transport al României, pentru că acestea leagă principalele oraşe ale ţării. Uneori au 4 benzi neseparate, însă multe au numai 2 benzi (un exemplu important este DN1 Câmpina-Braşov – fâşia de munte de 100 km poate lua 6-7 ore de navigat în weekend-uri. Datorită investiţiilor recente, majoritatea sunt în stare rezonabilă, însă adesea sunt aglomerate şi sunt de parcurs (pentru că trec prin sate şi oraşe).

Limita de viteză pe drumurile naţionale este de 100 km/h.

Alte drumuri

Drumurile judeţene şi drumurile comunale sunt, în general, în condiţii rele faţă de drumurile naţionale (lipsa semnelor, gropi multe etc.). Unele drumuri comunale sunt acoperite cu pietriş.

Limita de viteză pe aceste drumuri este de 90 km/h.

Ţineţi seama că, pe TOATE drumurile, în oraşe sau sate, limita de viteză este 50 km/h.

Sunați echipa de rezervări: +40740044964

Aceeasi aplicatie smart. Mai multa mobilitate.

Descarcati aplicatia mobila Europcar pentru iPhone, iPad si Android!